Ialomitastea
Nr. 1046, Anul , din 18-Ianuarie-2020Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
ActualitateVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Energie ieftina si nepoluanta
Peletii, combustibilul viitorului in Ialomita
Factura la intretinere si pretul gigacaloriei sunt adevarate cosmaruri pentru romani. Practic, salariile si pensiile se topesc, iarna, pe caldura si apa calda.
Pretul petrolului, dar si cel al gazelor naturale, creste, iar Romania - ca de altfel intreaga Europa - este dependenta energetic de importuri. Centralele pe carbune sunt abandonate in intreaga lume, fiindca au un inalt grad de poluare.
In consecinta, nu prea sunt multe sanse ca, folosind actualele surse de energie, pretul facturilor la utilitati sa se reduca, pe termen scurt. Cine spune ca are solutii peste noapte, minte.
Solutii alternative, care sa foloseasca alte surse de energie decat petrolul, gazele naturale sau carbunele, exista si functioneaza cu succes in alte tari. Sunt solutii alternative, aplicabile pe termen mediu si lung, sau chiar pe termen scurt, daca se gasesc finantarile necesare. Ne trebuie doar indrazneala de a le prelua si de a le aplica pe scara cat mai larga.
Am trecut in revista toate solutiile utilizate in acest moment in Europa, pentru a vedea care dintre ele se potriveste mai bine specificului judetului Ialomita. Am gasit, in Germania, centrale care functioneaza folosind drept combustibili peletii, care se obtin din resturi vegetale. Peletii sunt ideali pentru un judet de campie, precum al nostru, unde resturile vegetale sunt incendiate sau lasate sa putrezeasca pe camp.
Am contactat firma germana, care a pus in practica un proiect pilot la scoala din comuna Ion Roata. Partenerii nostri au suportat in intregime costurile, respectiv centrala, peletii pentru un an, si manopera aferenta. Centrala este functionala de doua saptamani.
Avantajele sunt trei la numar: costurile facturii de utilitati sunt de trei ori mai mici, energia obtinuta este una ecologica, neemitatoare de noxe – ceea ce germanii numesc energie verde - iar materie prima pentru peleti este mai mult decat suficienta in judet, la preturi minime.
Cel mai important castig este, insa, amplasarea unei fabrici de peleti in judet, pe care partenerul german este dispus s-o realizeze. Investitia ar insemna si un numar apreciabil de locuri de munca, dar ar permite extinderea rapida a acestui tip de centrale.
Daca acest sistem ar fi folosit de catre institutiile bugetare, am reduce cu 70 % costurile actuale pentru incalzire si apa calda, imense in mediul urban, unde se folosesc centrale pe baza de gaze naturale, foarte mari si in mediul rural, unde se utilizeaza combustibili solizi sau butan. Acesti bani ar putea fi realocati in invatamant si sanatate, domeniile cele mai vitregite in alocatiile bugetare anuale.
Presedinte, Deputat european Maria Petre

Cazacu Marinica: Ma bucur ca drumul firmei germane in Romania porneste din Ialomita
Sambata dupa amiaza domnul Cazacu Marinica, fostul prefect al judetului, candidat al Partidului Democrat-Liberal pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean, impreuna cu reprezentantul firmei germane a prezentat ziaristilor ialomiteni centrala instalata la Scoala din Ion Roata. Am retinut din interventiile domniilor lor cateva considerente pe marginea proiectului pilot.
Cazacu Marinica: Dat fiind ca sunt cunoscute vanturile Baraganului, cat am fost prefect am incercat sa atrag firme din UE care sa vina sa produca energie alternativa in Ialomita. Am rugat-o pe doamna Petre, in calitatea sa de europarlamentar, sa gaseasca firme care produc astfel de utilaje pentru energia alternativa. Ceea ce vedeti aici, la Ion Roata, este un prim pas facut impreuna cu firma germana producatoare de centrale termice care functioneaza cu combustibil constituit din peleti. Am sperante ca vor fi astfel de centrale in cat mai multe localitati ale judetului. Nu polueaza in nici un fel, cenusa poate fi aruncata oriunde, pentru ca nu are nici un impact asupra mediului, iar materia prima este ieftina. Cum spuneam, aici in Ialomita avem energia la ea acasa. O energie pe care pana acum, cumva, o aruncam sau ii dadeam foc. Ma bucur ca acest drum al firmei germane in Romania incepe in Ialomita, pemtru ca aici beneficiem de tot ce este necesar sa poata functiona aceste centrale.
Push, reprezentantul firmei Push AG Energy Company: Combustibilul ieftin si nepoluant sunt avantajele unei astfel de centrale. in Germania exista 80.000 de asemenea instalatii. Pretul combustibilului este cu 30 la suta mai ieftin decat cel al GPL-ului. Romania are un potential agricol exceptional, dar nu este valorificat la maxim. Aceasta centrala este adusa aici in mod experimental. O astfel de centrala, care produce 40 de kilowati, poate incalzi un spatiu de 400-500 de metri cubi. Costul centralei: in jur de 12.000 de euro. Este automatizata complet. Este singura din Romania in acest moment.
( Nicolae TACHE )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.