Ialomitastea
Nr. 1043, Anul , din 29-Noiembrie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Cultura - SanatateVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Biblioteca din Stelnica - Reper cultural
De mai bine de şapte ani, Biblioteca din Stelnica a devenit un reper cultural. O asemenea afirmaţie poate stârni întrebări de genul De ce? şi trebuie argumentată... Pentru că acolo se desfăşoară o serie de activităţi care dau sens acestui termen: reper... Reper, conform Dicţionarului Limbii Române înseamnă Corp sau sistem de corpuri la care se raportează poziţia unui corp fix sau mobil; semn sau obiect care uşurează orientarea sau care permite ecunoașterea unui sistem tehnic. Astfel, “reper cultural” este acea instituţie (biblioteca) ce face parte dintr-un sistem (Sistemul Naţional de Biblioteci) la care se raportează comunitatea, care o direcţionează şi pe care se poate baza. Un alt sens al cuvântului “reper”, conform aceluiaşi dicţionar este: Fiecare dintre semnele (linie, punct, perforație etc.) trasate pe obiectele care trebuie asamblate pentru a identifica poziţia lor corectă în ansamblu. Raportând la cultură, “biblioteca - reper cultural” înseamnă oricare dintre manifestările pe care aceasta le organizează, în sensul marcării identităţii locului în peisajul cultural. După cum bine se ştie, cele trei repere sau piloni culturali pe care se sprijină comunităţile locale sunt: şcoala, biserica şi biblioteca. În parteneriat cu şcoala şi biserica, având sprijinul autorităţilor, biblioteca oferă acces comunităţii la valorile materiale şi spirituale ale lumii. Iată, misiunea bibliotecii! Stelnica a devenit un punct de reper în spaţiul cultural ialomiţean, un semn, o marcă în memoria colectivă a celor ce locuiesc la Gârbovi sau Răsimnicea, la Giurgeni sau Hagieşti. Astfel, în organizarea, Bibliotecii Comunale “Ion Ghelu Destelnica”, Primăriei Stelnica împreună cu Biblioteca Judeţeană “Ştefan Bănulescu” Ialomiţa, miercuri 7 mai 2014, începând cu ora 10.00 la sediul bibliotecii va avea loc Ziua Bibliotecii Stelnica. Devenită déjà tradiţie, aceasta adună sub genericul “Biblioteca - locul cărţilor şi al autorilor”, o serie de manifestări culturale cum ar fi: lansări şi prezentări de carte, o întâlnire cu personalitati culturale ialomiţene, expoziţii de caricatură, grafică şi pictură. Ion Ghelu Destelnica, patronul spiritual al bibliotecii va fi comemorat de către cei prezenti în prezenţa fiului său, dl. Radu Bogdan Ghelu, actor şi îngrijitorul ediţiei “Păcăliada”, fondatorul „Trupei în căruţă”, ce vine, ca de fiecare dată, de la Bacău. Vor fi prezenţi autorii Mircea Dumitrescu, Florin Ciocea, caricaturistul Radu Munteanu, graficiana Camelia Achios, artiştii plastici Monica Brateş şi Martin Gheorghiţă, membrii Asociaţiei Culturale “Helis”, reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, ai presei scrise şi audio-vizuale.
Biblioteca Comunală Stelnica a luat fiinţă în anul 1961 şi a funcţionat la început într-o încăpere din Căminul Cultural situat în satul Maltezi. Spaţiul bibliotecii este de 32 mp din care 20 mp cu acces liber la raft. Fondurile de început ale bibliotecii proveneau de la Centrul Naţional de Colectură a cărţilor Bucureşti iar instituţiile care au susţinut financiar biblioteca, la început, au fost Primăria si CAP Stelnica. În prezent, biblioteca deţine un numar de aproape 8.000 volume. Aflându-se sub autoritatea Consiliului Local Stelnica şi coordonată metodologic de Biblioteca Judeţeană “Ştefan Bănulescu” Ialomiţa, Biblioteca Comunala “Ioan Ghelu Destelnica” Stelnica este sprijinită de Primarie cu fonduri pentru achiziţie de documente şi cu cu donaţii din partea Bibliotecii Judeţene.
Iubitorii de cultură, cititorii, cei care doresc o confirmare a faptului că Biblioteca Comunală “Ion Ghelu Destelnica” este un reper pe harta culturală a judeţului, sunt asteptati miercuri, 7 mai 2014, cu începere de la ora 10.00, la Stelnica.

Mihaela Racoviţeanu
Director,
Biblioteca Judeţeană “Ştefan Bănulescu” - Ialomiţa

( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.