Ialomitastea
Nr. 1043, Anul , din 29-Noiembrie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Salonul anual de carte, sub semnul Autorilor din Zodia Helis
Salonul Anual de Carte desfăşurat la Slobozia este o activitate de mult intrată în tradiţia locurilor. Ea atrage de fiecare dată un important număr de participanţi, protagonişti ai actului de cultură, scriitori şi publicişti, personalităţi cultural-ştiinţifice, tineri şi adulţi, toţi cu dragoste de carte.
Întâlnirea cu scriitorii ialomiţeni a reprezentat pentru participanţi un prilej de a promova cartea, asigurând continuitatea vieţii literar-artistice a românilor din acest spaţiu geografic. Este o tradiţie frumoasă, care a permis de-a lungul timpului afirmarea tinerelor talente ialomiţene, prilejul dialogului dintre generaţii şi ocazia unor dezbateri fructuoase despre sensul culturii astăzi, despre rostiri culturale. Am spicuit din cuvântările scriitorilor ialomiţeni prezenţi şi vi le relatăm mai jos.
Inivitatul de onoare al acestei ediţii a fost directorul Direcţiei de Cultură de la Cahul, scriitorul Petre Botezatu. Acesta s-a arătat încântat de invitaţie, iar în discursul său a ţinut să transmită sincere şi frăţeşti urări din partea celor din Republica Moldova.
«Nu sunt puţine lucrurile care ne unesc, ba chiar lucrurile care ne unesc sunt mult mai multe decât lucrurile care ne dezbină. Am venit şi anul trecut la Salonul de Carte şi vreau să vă felicit pentru ceea ce faceţi. Eu public de vreo opt ani şi la Helis, iar acest fapt este unul legitim, deoarece rădăcinile mele se trag de aci, din Ialomiţa. Vin cu plăcere de fiecare dată în aceste locuri», a spus scriitorul Petre Botezatu.
Lili Balcan, scriitoare, autoarea cărţii ,,Momente din viaţa oamenilor simpli de provincie, de ieri şi de azi», se destăinuie: «Cartea a apărut din nevoia mea de comunicare. La o anumită vârstă se adună mai multe teme pe care doreşti să le comunici şi împărtăşeşti. Cartea cuprinde nişte povestiri scurte, nişte întâmplări din viaţa oamenilor. Povestirile şi personajele sunt reale, chiar şi numele lor este cel real.”
Ilie Cioacă, alias scriitorul Ilie Comăniţa: “Cititorul este supremul nostru critic şi dacă el se regăseşte puţin în vreun sonet sau povestire, misiunea noastră este împlinită.”
Alexandru Buleandră:”Sunt emoţionat să particip la un eveniment spiritual deosebit. Apariţia mea editorială destul de frecventă se datorează în primul rând revistei Helis. Acum explorez un alt filon al culturii universale.»
Autor al unor monografii, preotul Adrian Scărlătescu a avut de transmis următorul mesaj: «Când credeam că am reuşit să scriu totul despre satul Buieşti, am găsit la Arhivele Statului Bucureşti în monografiile unor învăţători dintre anii 1940 -1946 monografii destul de interesante, care ar putea fi reeditate. La Buieşti avem privilegiul că avem multe monografii ale unor învăţători pe care eu am reuşit să le tipăresc adăugând şi alte lucruri legate de această localitate. Eu mă bucur că cei din fruntea judeţului ajută scoaterea la iveală a acestor monografii, pentru că poate pe unii care vin după noi îi interesează ce a fost.»
Şerban Codrin a dat o replică scurtă dar adecvată preotului Scărlătescu: « După cum ştim de 2000 de ani încoace, literatura este ficţională iar autorii de literatură se numesc poeţi, dramaturgi, prozatori, criticii literari, eseiştii şi cei care studiază stilul. Prin monografii putem fi istorici şi îi respectăm ca atare.»
Gheorghe Dobre: «Pe masa cu autori ialomiţeni sunt vreo 12 titluri editate de Helis. Nu vă închipuiţi ce simt eu acum, duă 10 ani de vieţuire a Asociaţiei Culturale Helis, când punem o piatră de hotar şi închidem un ciclu. Piatra asta de hotar este chiar pietroi şi este rezultatul muncii unui grup. Cartea «Scriitori din Zodia Helis» este semnată de Titi Damian pentru că numai el putea să aibă atâta răbdare cu noi şi să dea o carte de asemenea dimensiuni. Cartea «Scriitori din Zodia Helis» acoperă 36 de ani, din 1977 până în 2013. O să vedeţi că aici sunt 38 de nume de autori în plină viteză creatoare. Am conceput această carte ca pe o bornă kilometrică. Le mulţumesc tuturor celor care au pus umărul la realizarea revistei Helis şi a cărţii.»
Florentin Popescu: «Am foarte multe motive să mă bucur de faptul că mă aflu aici, pentru că sunt aproape toţi scriitori ialomiţeni şi îmi dau seama că am venit între prieteni. Bucuria este mare şi pentru că a apărut cartea «Scriitori din Zodia Helis», scrisă de prietenul meu buzoian Titi Damian. Titi Damian a sfinţit locul dumneavoastră de aici prin această carte pe care am răsfoit-o şi care este în egală măsură monografie, studiu critic, istorie literară. Toate adunate au dus la acest volum care va rămâne de referinţă în istoria literară nu numai a Ialomiţei, ci a ţării. Istoria mare se scrie din istoriile mici, locale. Vă felicit pentru această fiestă literară.»
Titi Damian: «Sunt copleşit de prezenţa atâtor prieteni. Grupul de la Helis este un grup de care sunt mândru şi în care suntem toţi prieteni. Grupul acesta începe să-şi impună punctul de vedere în cultura naţională. Acestă carte este carete acestui grup. Să sperăm că vom face tot ceea ce ţine de noi să impunem această carte, să impunem grupul şi în felul acesta cultura ialomiţenilor.»
Pe Adrian Bucurescu l-am întrebat direct dacă, atunci când vine vorba de Grupul de la Urziceni, invocat la această întâlnire de suflet, a simţit lipsa cuiva: «Am simţit un fior când m-am gândit la grupul de la Urziceni, la cei care nu mai sunt. Nu fost pomeniţi aici Inculeţ Bălan şi domnul Anatol Pavlovschi şi ei sunt cei la care eu mă gândesc cel mai mult. Fără ei parcă nu mai e ce a fost. Eu de ei ştiu. Mai sunt unii în viaţă care puteau să fie aici, dar nu sunt. Întâlnirile cu scriitorii din Ialomiţa au ceva special al Ialomiţei, chiar dacă unii scriu poezii iar alţii proză, este spiritul sudului care se cunoaşte după cuvintele mai muşcătoare. Această oaie literară a revistei «Helis» se înscrie perfect în tradiţia muntenească. Eu nu am nicio carte în care să nu fi pomenit zona asta a Munteniei de sud est.»
De la această frumoasă întâlnire nu puteau să lipsească ceilalţi scriitori şi colaboratori ai revistei Helis, dar şi prieteni de-ai lor. I-am zărit acolo, amestecaţi printre numeroşii iubitori de carte care au umplut la refuz Galeriile de Artă ale Centrului Cultural pe Marian Ştefan, Dan Elias, Florin Ciocea, Costel Bunoaica, Florentina Loredana Dalian, Ioan Neşu, Ştefan Neagu, Radu Munteanu, Vasile Iordache, Vitalie Buzu, Vasile Pană, Vasile Aionesei sau Adria Bănescu.
Concluzia acestei întâlniri este că sunt nişte nume mari în cultura ialomiţeană care pot sta fără grijă alături de nume la fel de mari din cultura naţională.
Oana ŞERBAN
Invitaţie la lectură

Acolo, în standul rezervat scriitorilor ialomiţeni, a fost imposibil să numărăm apariţiile editoriale ale anului 2013. Vom face, totuşi, o înşiruire de titluri, care se constituie şi într-o invitaţie la lectură.
* La loc de frunte, Editura HELIS cu volumele:
Titi DAMIAN - „Autori din Zodia HELIS”, antologie critică.
Ioan MAN - „Monografia comunei Ion Roată, ediţia a II-a”.
Radu MUNTEANU - „Îmblânzirea minotaurului”, proze scurte.
Nichita TOMESCU - „Genuni”, poezie; reeditarea plachetei GENUNI, apărută în 1939.
Marius STAN - „Câteva zile”, proze scurte.
Lili BALCAN - „Momente din viaţa oamenilor simpli de provincie, de ieri şi de azi”, evocări.
Gheorghe DOBRE - „Minciuna din literă, proză & eseu, ediţia a II-a, revăzută şi multadăugită”.
Ioan NEŞU - „Regina nopţii”, roman.
Ilie COMĂNIŢA - „Invazie de fluturi”, poezie.
* Editura Star Tipp - 11 volume, o serie de reviste şcolare şi nu numai.
* Volume apărute sub egida Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, Muzeului Agriculturii
* Volume apărute la diverse edituri din ţară: „Noaptea dintre milenii„ şi „Gopolitica şi Securitatea„ de Ion Marin, „Dacia secretă” de Adrian Bucurescu, „Închisoarea speranţelor” şi „Simfo rock” de Mircea Dumitrescu, „Baladierul” lui Şerban Codrin reeditat, „Liberty Bell” de Ştefan Neagu, Ioan Pinter, un om în destinul unui oraş” de George Stoian, „101 poeeme” de Vasile Poenaru, „Călători la staţiile de poştă” de Adrian Scărlătescu, „Ceaţă pe Tamisa” de Nicolae Stan, „Titanii şi urmaşii lor” de Eugen Costel Popescu.

( Oana ŞERBAN )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.