Ialomitastea
Nr. 1041, Anul , din 14-Noiembrie-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Marian Buzea, primarul comunei Gheorghe Lazăr: „Datorită experienței noastre și a unui bun management, reușim să ne asigurăm, singuri, finanțarea și cofinanțarea proiectelor”

Comuna Gheorghe Lazăr, păstorită de câțiva ani buni de primarul Marian Buzea, se confruntă cu diverse probleme, financiare, dar și în ceea ce privește lipsa resursei umane. Responsabilitățile unui secretar de comună și a achizițiilor au fost preluate de însuși edilul localității care reușește cu ajutorul celorlalți colegi să le îndeplinească, cu brio. Pentru anul care tocmai s-a încheiat, primarul Buzea s-a declarat oarecum mulțumit de ceea ce a reușit să realizeze cu eforturi mari și resurse financiare pe măsură, obținute cu greu din diferite surse.

Dle primar, cum a fost anul 2018 pentru administrația locală din Gheorghe Lazăr? Ce obiective importante ați reușit să realizați?

Marian Buzea: Un obiectiv important pe lista de investiții este reabilitarea și modernizarea grădiniței pentru care deja am finalizat procedurile de atribuire a contractului în luna noiembrie a anului trecut. Se lucrează la obiectiv și sperăm ca în luna februarie, anul acesta, să dăm deja în funcțiune două clase ca să putem degreva procesul de educație din școală unde am mutat grupele de copii care învață acum în două schimburi. Deși părinții nu prea au fost de acord cu acest program, n-am avut încotro și copii învață, momentan, în două schimburi.

În ce constau lucrările?

Marian Buzea: Lucrările constau în anveloparea imobilului, în modernizarea șarpantei și în schimbarea grupurilor sanitare. Avem 74 de copii la grădiniță, care învață în patru grupe. Tot acolo vom monta și centrale elctrice noi, iar mobilier avem deja. Finanțarea este prin PNDL, dar cu cofinanțare de la bugetul local. Valoarea proiectului este în valoare de aproximativ 1,1 miliarde lei vechi, iar cofinanțarea de 274 milioane lei vechi. Trebuie să vă mai spun că, în procedura de achiziții intră și Căminul Cultural, investiție pe care o vom derula cu finanțare prin Compania Națională de Investiții, investiție care se ridică undeva la suma de 17 miliarde lei vechi și cuprinde reabilitare, modernizare și dotare cu tot ce este nevoie.

Am văzut că faceți lucrări și pe drumul comunal care leagă localitatea de DN 2A. Ce faceți acolo, mai exact?

Marian Buzea: Prin PNDL avem în derulare modernizarea ultimului tronson a etapei a IV-a din DC 55 care face legătura cu DN2A. Deja s-a executat o parte a lucrărilor, mai rămâne partea de turnare a asfaltului pentru că s-a lățit digul pe lângă lacul Iezer și am vrea să-l lăsăm să „lucreze” în iarna aceasta ca să nu avem surprize neplăcute. Valoarea lucrărilor este de 2,1 miliarde lei vechi pentru că există și lucrări hidrotehnice pentru a nu se aduna apa.
Suntem nevoiți să executăm aceste lucrări pentru că acel drum ne ajută foarte mult, mai ales iarna. Din cauza poziționării comunei Gheorghe Lazăr, în partea de nord-est față de DN 2A și a culoarului dintre Bucu și Lazăr care vine de la Bucșa-Dumitrești, acolo sunt nămeții de 6-7 metri cand viscolește zăpada. Fiind drum județean, autoritățile județene intervin mai greu și din cauza acestui aspect am luat decizia investirii în acel drum comunal pe care noi putem să-l întreținem și să-l deblocăm.

Ați asfaltat și alte drumuri de interes local? Care este stadiul asfaltării în Gheorghe Lazăr?

Marian Buzea: Rețeaua de drumuri de la Gheorghe Lazăr este foarte mare, avem 28 de km. Pe la noi nu trece niciun drum județean, prin urmare, când nimeni nu asfalta, noi am făcut un credit intern pentru a asfalta drumul care străbate comuna de la est la vest, apoi am continuat cu ieșirea către DN 2A ca să ne punem la adăpost pe sezonul rece din punct de vedere al unei bune circulații. Avem proiectul de asfaltare depus la AFIR pe care l-am pierdut fiind declarați neeligibili pentru că nu ducem către un drum național motiv pentru care am pierdut 10 puncte, ceea ce mi s-a părut anormal să pui o astfel clauză. Ce vină avem noi că suntem aruncați cu furca în câmp? Fondurile ar trebui alocate mai ales către comunele izolate.
Dar, să revenim, la asfaltarea localității noastre. Am reușit până acum să asfaltăm 7,5 km dintr-un total de 28. Dar o să intrăm pe străzile Revoluției și Sf. Ioan cu toate cele 10 străzi aferente pe care vom demara lucrările de asfaltare cu bani de la bugetul local și vom vedea și de ce ne putem agățăm. Vom lucra apoi la partea de nord și vom încheia cu cea din sud. Nu pot previziona o dată anume când vom termina cu lucrările, pentru că nu depinde de mine, dar sper să-mi fac treaba așa cum trebuie până la finele mandatului. Oamenii trebuie să înțeleagă că trebuie să plătească taxele pentru a putea face ceva în comunitate, nu îmi dau mie banii.
Mai mult decât atât, cei care fac ghidul solicitantului pun atâtea chichițe, mai mult ca să împiedice decât să ajute.

În 2019, se pare că noul PNDL 3 va pune accent pe aducțiunea de gaz. Care este situația în localitatea dvs?

Marian Buzea: Lucrăm la un studiu de fezabilitate pentru gaz și sperăm să-l finalizăm până în februarie anul acesta pentru că dacă se deschide o linie de finațare să ne prindă pregătiți. Este, într-adevăr, vorba despre PNDL 3. În primăvară noi finalizăm investițiile pe PNDL 2 cu toate că acest program se încheie în 2020.

Cum a fost ultima rectificare bugetară? Ați primit ceva?

Marian Buzea: Nu. Suntem o comună care se autofinanțează și așa supraviețuim. Din punct de vedere al funcționării ne luptăm cu colectarea taxelor și impozitelor locale. Gradul de colectare este undeva la 70%, dar este foarte greu pentru că unii cetățeni nu au venituri, alții sunt rău platnici și nu ai pe ce să le faci executare silită. Din punctul meu de vedere, cetățenii, înainte de a avea drepturi, au obligații.

Ce v-a nemulțumit până acum din punct de vedere administrativ?

Marian Buzea: Ca dezamăgire pot spune că de 4 ani nu avem secretar de comună deși a fost scos la concurs de 3 ori. Împărțim atribuțiile de secretar între mine și doamna de la Cadastru. Eu sunt cel cu studii juridice, dar ne consultăm. Primarul trebuie să știe să le facă pe toate, iar eu sunt unul dintre edilii care pot înlocui orice funcționar public.

Înțeleg că lipsa resursei umane este o problemă la dvs?

Marian Buzea: Este, într-adevăr, o mare problemă chiar și pentru firmele de construcții cu care lucrăm și care nu au angajați suficienți pentru a executa lucrările contractate. Să vă dau un exemplu. Urmează să avem concurs pentru ocuparea postului de guard (femeie de serviciu) și nu avem decât un singur dosar depus. În mediul privat, o persoană nu trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a participa la concurs. În sistemul public de stat, însă, trebuie să aibă minim 10 clase. Din păcate, învățământul din România este în cădere liberă și părinții poartă și ei o vină. Merg pe premiza că odraslele lor se vor duce și vor munci în străinătate, însă nu e atât de simplu sau de ușor pentru că și afară trebuie să ai o calificare. Familia este dezinteresată. Mă uit la copiii care vin de la școală și nu-i mai văd cu caiete și cărți, ci cu telefonul în mână. Cu telefonul și tableta nu facem școală.

Știu că la dvs. pesta porcină nu a fost o problemă. Cum ați reușit sățineți situația sub control?

Marian Buzea: Am avut 3 focare de pestă, dar măsurile de prevenție au fost cele mai importante. Am făcut foarte multă muncă de teren și le-am explicat oamenilor că trebuie să aibă grijă de animale lor, să le îngrijească așa cum trebuie, să le ofere o igienă adecvată și o alimentație corespunzătoare. Este normal, în caz contrar, ca autoritățile să ia măsuri drastice. Oamenii au înțeles și am izolat rapid cele 3 focare care au apărut într-un mod inconștient, dacă îi pot spune așa, tot din vina oamenilor. Ne-am mișcat însă rapid și nu am avut probleme.

Aveți să-i reproșați ceva conducerii județene? Vi se pare normal să nu găsiți sprijin la Consiliul Județean, mai ales din punct de vedere financiar?

Marian Buzea: este bine ca fiecare să-și facă treaba cum știe mai bine. Nu mi se pare normal să nu găsești sprijin la o autoritate județeană și vă spun asta tot din experiența personală. La un moment dat, când am depus o solicitare, cineva mi-a reproșat că nu am adus-o în termen, deși nu așa stătuseră lucrurile și eu am demonstrat asta. Eu nu urmăresc circuitul documentelor altor instituții, dar fac dovada că a fost depusă în termen. Noi contribuim cu partea noastră, pentru că e prevedere legală și toți trebuie să respectăm legea, dar este bine să găsim sprijin financiar atunci când avem nevoie. În rest, nu știu ce aș putea să comentez sau să reproșez!
( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.