Ialomitastea
Nr. 1046, Anul , din 18-Ianuarie-2020Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Poveste din Urziceni

Odată ce i s-a tras cortina, Festivalul Național de Umor Urziceni, cuprinzând Concursul internațional de caricatură, aflat la a XXII-a ediție și Concursul național de epigramă, aflat la a XII-a ediție, a devenit o poveste. O poveste frumoasă, asemenea celorlalte 21 de surate anterioare, pe care urzicenenii, și nu numai – am în vedere și sutele artiști și de invitați de-a lungul timpului din toate colțurile țării - au trăit-o la nivelul emoțional cel mai înalt, având în vedere amploarea manifestației - ridicându-și ștacheta an de an tot mai sus -, apoi solemnitatea imnului național și a imnului festivalului, atelierul de caricatură în care cei mai mari caricaturiști ai țării au realizat, non-stop, portrete ale spectatorilor, vernisajul expoziției de caricatură - urmat de acordarea premiilor de către un juriu internațional, recitalul binecunoscutului cantautor Octavian Mândruță, premierea la concursul de epigrame, momentele umoristice de neuitat cu actrița Doina Ghițescu, momentele muzicale din repertoriul național și internațional cu Cristina Iacob și Iulia Heleanu & Band, antrenantul duel al epigramiștilor, excelentul grup de la Făgăraș, „Experiment 77”, totul culminând cu grupul „Vouă” având o temă inspirată, „Și râsul ne unește”, condus măiastru - și text și muzică – de inegalabilul prezentator sportiv Adrian Fetecău, care a ridicat sala în picioare, creând un entuziasm general.
Nu este rolul meu, ca simplu spectator - prezent la toate edițiile anterioare - să fac un proces-verbal al minunilor întâmplate în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Urziceni în ziua memorabilă de 8 decembrie 2018. Nu am pus între ghilimele adjectivul „memorabilă”, pentru că, acum, la rece, gândul m-a condus la o întrebare firească. Cine este artizanul acestei manifestări culturale de excepție care plasează Urzicenii pe harta umorului și a caricaturii românești și universale de mai bine de 22 de ani? Răspunsul îl știe și oricine: Nicolae Petrache, Directorul Casei de Cultură, acum și responsabil cu activitatea Bibliotecii Municipale, care, cu timpul, a transformat, prin acest festival, un orgoliu urzicenean în mândrie națională. Este mândrie, pentru că la această ediție au fost primite, prin e-mail 1672 de caricaturi cu o temă actuală și generoasă, „100 – împreună”, din 52 de țări de pe toate continentele (350 dintre ele înrămate și expuse publicului până la ediția viitoare, în foaier) și 32 de epigramiști din România, Basarabia și Israel, acestea având tema „Hai să dăm mână cu mână.” A se observa cele două teme propuse, și la caricatură, și la epigramă, sugerând ideea de sărbătoare a unității românești.
Să ne gândim că în spatele acestui festival a stat un an întreg de muncă al managerului Nicolae Petrache, care a început să-l gândească din momentul când l-a finalizat pe cel anterior, adică: asigură finanțarea, care nu-i deloc o joacă - aici felicitări Primarului și Consiliului Local -, imaginează temele, lansează concursul, lansează invitațiile pentru artiști și pentru juriile celor două concursuri, asigură-te de prezență, asigură-le drum și cazare, asigură premiile, primește și dirijează spre juriu cele 350 de caricaturi rămase în concurs, înrămează-le, primește concurenții, cazează-i, dirijează toată această mașinărie ca să funcționeze perfect timp de fix patru ore… Toate cu bani puțini și ajutoare și mai puține. Asta pentru că Nicolae Petrache este un manager cultural, pe care România îl cunoaște mai mult decât îl știu urzicenenii, pentru că are o colecție impresionantă de pictura, pentru că este prezent la mari expoziții de pictură din țară, chiar și cu lucrarile sale, pentru că face grafică și caricatură, pentru că se zbate, pe tăcute, cu tenacitate și modestie pentru cultura orașului. Și nu numai cu festivalul, Dumnealui fiind artizanul majoritații manifestărilor din oraș, din întreg anul.
Fără Nicolae Petrache și Festivalurile lui – poveste fără sfârșit - Urzicenii ar fi sărac în cultură, ca să nu zic pustiu...
Felicitări Domniei Sale și echipei care l-a ajutat!
( Titi DAMIAN )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.