Ialomitastea
Nr. 2022, Anul , din 18-Mai-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Comemorare Pablo Picasso la Liceul Al. Ioan Cuza din Slobozia

„Arta spală de pe suflet praful vieții de zi cu zi”

*

În cadrul parteneriatului cultural încheiat între Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița și Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” Slobozia în ziua de 5 iunie 2018 a avut loc manifestarea „Pablo Picasso. Comemorare - 45 de ani de la trecerea în neființă”. Acțiunea face parte din proiectul „Biblioteca vine la tine” susținut de Biblioteca Județeană în diverse instituții cu scopul promovării colecțiilor și serviciilor de bibliotecă.
Pablo Picasso s-a născut la 25 octombrie 1881 la Malaga, numele său întreg fiind Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de Ios Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Patricio Clito Ruiz y Picasso Lopez (un amestec de rude și sfinți). La vârsta de 9 ani, micul Pablo își surprindea tatăl, Ruiz Blasco, profesor la Școala de Arte Frumoase din Malaga, cu Picadorul, primul său tablou. În 1891, familia pictorului Ruiz Blasco s-a mutat în La Coruna, Pablo urmând școala primară și ajutandu-și tatăl la picturi. Din 1892, el a frecventat Școala de Arte și Meserii „Da Guarda”, avându-și tatăl ca profesor. În 1895 a fost admis la Școala de Arte „La Llotja” din Barcalona. A participat la Expoziția de Arte Plastice și Industrie din Barcelona, unde își prezintă tabloul intitulat Prima Comuniune în care sunt înfățișați tatăl, mama și sora sa în fața altarului. Deși nu este premiat, este omagiat de un mare jurnal al vremii.
Frații tatălui său l-au ajutat să studieze la Madrid. Într-o singură zi, el a executat lucrările pentru intrarea la Academia Regală San Fernando din Madrid și a fost admis direct în anul III. Însă în anul 1898 a fost nevoit să se întoarcă la Barcelona, fiind bolnav de scarlatină. Reîntors a început sa frecventeze „El Quarte Gats”, localul unde, în anul 1900, a expus 150 de lucrări în prima lui expoziție personală: „Femeie cu pisică”, „Țigancă pe plajă”, „Întâlnirea”. În luna octombrie a aceluiași an, Picasso pleacă la Paris și și își deschide un atelier alături de Carlos Casagemas. În anul următor artistul decide să renunțe la numele tatălui său (Ruiz Blanco) în favoarea celui al mamei sale, cunoscut acum lumii întregi.
Creația lui Pablo Picasso a cunoscut mai multe etape. Perioadele de creație identificate de istoricii și cercetătorii de artă se succed în opera sa: perioada albastră – 1901; perioada „roz” – 1905; perioada neagră – 1906; perioada Dirant – 1928; perioada metamorfozelor – 1929.
În 1904, stabilit definitiv la Paris, și-a instalat atelierul în casa „Bateu Lavoir”, iar creația lui a cunscut perioada roz, inspirat fiind de scene din lumea circului. El a realizat studii în creion, cărbune, tuș, cerneală, guașa și în acuarele, autoportrete, gravură și primele sculpturi. În perioada 1907-1909, creația lui Picasso a cunoscut perioada „neagră”, sub influența artei Africane.
În 1916, Picasso a realizat scenografia spectacolului Parade pentru baletul rus și a cunoscut-o pe balerina Olga Khokhlova cu care s-a căsătorit. În perioada următoare 1919 – 1924, a lucrat alte decoruri pentru spectacolele de balet și teatru. Nașterea fiului său Pablo Paolo (1921) l-a determinat să reia tema „Mama și copilul” și compozițiile figurative.
Artistul scria: „Oamenii spun că mă aflu într-o continuă căutare. Dar eu nu caut, Eu găsesc”. Și a găsit metoda suprarealistă, concretizată în expoziția de la Paris 1925. Mereu în căutarea frumosului pentru a fi transpus în artă, pictorul a recurs la relații noi. Marie Therese Walter i-a fost model pentru multe portrete și au avut împreună o fiică, Maya.
La isbucnirea războiului civil din Spania, în iulie 1936, Picasso și-a exprimat opoziția față de dictatorul Franco. Cu sprijinul republicanilor, el a fost numit director al Muzeului Prado. În această perioadă a cunoscut-o pe Dora Maar, o fotografă al cărei chip apare în multe tablouri.
Mai târziu s-a stabilit la Vallauris, unde s-a dedicate ceramicii, sculpturii și gravurii, alături de pictorița Francoise Gilot, care i-a dăruit un fiu, Claude 1947, și pe fiica Paloma 1949. În anul 1961, s-a căsătorit cu ultima soție Jacqueline Roque și s-a mutat la Notre Dame De Vie, lângă Cannes. A realizat serii de portrete ale soției, numeroase linogravuri și decorațiuni. Din 1963, la Barcelona era inaugurat Muzeul Picasso. A realizat în continuare numeroase opera de artă.
La 8 aprilie 1973, aventura artistică a lui Pablo Picasso a luat sfârșit la Mougin. El îșî doarme somnul de veci pe proprietatea sa de la Chateau de Vauvenargues.
Picasso, picadorul artelor frumoase, socotit geniul secolului XX, dăinuie prin creția sa.

Bibliotecar, Alexandra STATE
( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.