Ialomitastea
Nr. 2022, Anul , din 18-Mai-2019Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
ALTEX
Prima paginaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Gărzile chirurgilor din Spitalul Slobozia l-au scos din minți pe consilierul județean Dragoș Soare (II)

Vizavi de … domnul Soare

Nu mai intrăm în alte comentarii, aceasta pentru că dialogul ca atare dintre combatanți spune mai mult decât am dori noi să spunem. Dăm drumul reportofonului:
Punctul 5 pe ordinea de zi, proiectul de hotărâre privind aprobarea organigramei și ștatului de funcții la Spitalul Județean.
Dragoș Soare: Domnu’ președinte, vizavi de organigramă, în viziunea manegerului, profit de faptul că suntem la subiectul resursă umană, vreau să-i adresez câteva întrebări doamnei manager și pe această cale să-i și mulțumesc pentru o intervenție pe care a avut-o vizavi de un coleg de-al nostru. Dar, aș dori s-o întreb câteva chestiuni legate de situația creată la secția chirurgie. Și dumneavoastră și eu avem cunoștință și mai ales doamna manager de faptul că s-a scos a doua gardă de la această secție, că a fost introdusă o altă gardă de ortopedie, care să susțină prima gardă, eu am stat de vorbă cu câțiva din medicii chirurgi din spital, e o situație pe care vroiam să o aduc în atenția dumneavoastră, dacă doamna manager poate să ne spună care au fost cauzele care au stat la reducerea acestei gărzi sau la schimbarea făcută la nivelul secției de chirurgie.
Mariana Iancu: In momentul in care am preluat conducerea acestui spital am găsit două linii de gardă la chirurgie, linii care datau de la înființarea spitalului, dacă nu mă înșel. Am constatat împreună cu medicii din spital că este nevoie de o linie de gardă de ortopedie, pentru că apărea un număr foarte mare de pacienți la UPU care necesitau specialitatea ortopedie și, împreună cu medicii, am considerat că este nevoie de o astfel de gardă. Când am inițiat această gardă, la momentul respectiv v-am fundamentat-o și ați aprobat-o. Garda de ortopedie a funcționat aproape șase luni de zile împreună cu cele două linii de gardă de chirurgie. Un an de zile am făcut o analiză a acestor gărzi, mai ales că, depășind numărul de gărzi care ne erau alocate din banii Casei de Sănătate, susțineam gărzile din punct de vedere financiar din banii spitalului. Am considerat că atunci când a fost înființată cea de-a doua gardă s-a luat în calcul numărul foarte mare al cazurilor de chirurgie preluate la nivelul spitalului. Nu exista autostrada, nu existau atâtea cabinete private și atâtea clinici private și am constatat, conform legii și a Ordinului 870, că o gardă funcționează la un număr de 70 de paturi. Ori, la noi, secția de chirurgie are 65 de paturi. Numărul de paturi mă ducea către o singură linie de gardă, mai ales că numărul de cazuri care s-au prezentat în ultimii cinci ani a scăzut considerabil. Și, atunci am considerat că una din liniile de gardă trebuie redusă. Nu am înlocuit o linie de gardă cu o alta. A rămas o linie de gardă de ortopedie, care întradevăr își justifică activitatea și am redus activitatea la chirurgie. Ordinul 870 ne dă dreptul să avem chemare de la domiciliu. Adică, în momentul în care medicul chirurg consideră că are nevoie de ajutorul unui coleg, poate face solicitare de la domiciliu și acel medic este plătit conform legii pentru orele pe care le practică în spital la momentul acela. În același timp, medicul chirurg este ajutat de ortopedul din gardă și de ginecologul din gardă, care sunt specialități chirurgicale. În momentul acesta, după aproximativ trei luni de când am oprit o linie de gardă, pot să vă spun că nu s-a constatat că am pus vreodată în dificultate activitatea spitalului județean. Vă precizez că în momentul în care sunt accidente rutiere grave, în care sunt complicații, se solicită planul roșu, se intervine în alt mod și atunci toți medicii sunt chemați de acasă. Asta a fost justificarea mea, una financiară în primul rând și una profesională pe de altă parte.
Dragoș Soare: Eu nu știu cu ce medici ați discutat dumneavoastră, pentru că documentul înaintat către Consiliul Județean și către dumneavoastră era semnat de medici din secția chirurgie. Dacă ați discutat cu alt personal de pe altă secție, nu știu dacă poate să decidă vizavi de secția chirurgie. Eu știu că medicii chirurgi din spitalul județean, inclusiv cei noi aduși de dumneavoastră, și-au exprimat dezacordul pentru această desfințare a gărzii. Deci, că ați luat o decizie din punct de vedere economic, aici vroiam să ajungem, nu este normal să începem reducerea cheltuielilor cu, dacă mă întrebați pe mine, cu ultima redută, chirurgia generală. Din ce-am înțeles, un medic chirurg dacă nu are în spate un alt medic chirurg de chirurgie generală, este oarecum într-o zonă de ilegalitate, pentru că pe o problemă de medicină generală nu poate să intervină un ortoped sau un ginecolog. Aici e o problemă. Am înțeles că îi chemați de acasă, am înțeles din nou că este o metodă, e okey…
Mariana Iancu: E legal

Mariana Iancu: Da, am deranjat și voi deranja în continuare, domnule consilier, atâta timp cât în gardă se iau bani și nu se face act medical

Dragoș Soare: E legal, am înțeles. Dar nu începeți reducerea cheltuielilor sau otpimizarea cheltuielilor cu secția de chirurgie. Haideți să începem cu… alte probleme din spital. Și aici o să mai am o întrebare: dar o rezerv pentru…. Deci, cu medicii din chirurgie nu ați stat de vorbă, pentru că ei nu au fost de acord. Reproșul față de dumneavoastră, vă spun sincer, este că ați luat o decizie subiectivă, din cauza unei comunicări deficitare între dumneavoastră și chirurgi și, efectiv, le-ați tăiat din drepturile, din veniturile care li se cuveneau din gărzi. Asta ar fi explicația pe care unii și-au dat-o. Deciziile de ordin subiectiv le luăm la noi acasă, unde suntem noi stăpâni, dar undeva unde este o zonă atât de sensibilă, ar trebui să avem un pic de atenție vizavi de subiectivism.
Mariana Iancu: V-am spus că n-am oprit această linie de gardă decât după ce am făcut o analiză cu Comitetul Director. Am stat foarte multe ore și am analizat pacienții și patologia celor care veneau în UPU. În momentul în care am constatat că sunt gărzi în care adresabilitatea către garda de chirurgie este de doi pacienți și eu am doi medici de gardă, în momentul în care am constatat că au fost luni întregi în care garda a doua de chirurgie nu a fost solicitată pentru niciun pacient din UPU, ci în UPU a venit numai un medic și acela a fost medicul din prima gardă, în momentul în care am constatat că medicul din prima gardă intră în sala de operație cu asistenta și nu cu al doilea medic de gardă, atunci am ajuns la această decizie. Mă întrebați din punct de vedere economic. Vreau să vă spun că această gardă costa Spitalul Județean 52.000 de lei pe lună. Să vă spun și alte lucruri? Mă opresc aici. Sunt spitale județene și spitale mari din țară în care linia a doua de gardă își împarte cu prima linie numărul pacienților în gardă. E normal ca eu să cobor șase ore, e normal ca linia a doua să coboare șase ore. Aici nu am picat de acord. Sunt spitale unde linia a doua este plătită mai puțin decât linia întâi, pentru că nu are aceleași intervenții. Nu am ajuns la nicio înțelegere. Da, am deranjat și voi deranja în continuare, domnule consilier, atâta timp cât în gardă se iau bani și nu se face act medical. Și credeți-mă că nu e primul lucru pe care-l fac. Linia a doua, linia de ortopedie mi-a fost solicitată de medicii chirurgi, pentru că la momentul la care, așa cum spuneți dumneavoastră, am adus medici eu, da, asta-i menirea unui manager. Am adus medici de urologie și, credeți-mă, este atâta nevoie ca medicii de urologie să facă gardă, chiar dacă și doar două sau trei gărzi pe lună, iar noi trimitem pacienții la București cu ambulanța. E mai economic? În a linia a doua de gardă eu când am venit am gândit așa: prima linie chirurgie, a doua linie altă specialitate. Și era nevoie de ortopezi, de urologi. Nu. N-au fost de acord să-i accepte în garda a doua. Am rămas cu chirurgie. Nu se poate! Doi medici chirurgi când eu am două cazuri de chirurgie. De ce? Astăzi sunt 25 de pacienți în Spitalul Județean pe secția de chirurgie. Judecați dumneavoastră.
Gabriel Răceanu, consilier județean: Mi-ati spus mai devreme, sau din ce-am tras concluzia, este că într-o intervenție chirurgicală medicul principal trebuie să fie ajutat de un medic secundar. Asta e o prevedere legală, nu? Din ce am înțeles de la dumneavoastră este faptul că raționamentul pentru care ați ajuns la această concluzie a fost prima dată de ordin economic și a doua oară pentru că ați constatat că în intervențiile chirurgicale pe timpul gărzii, da, medicul principal era ajutat de asistentă și nu de un al doilea medic principal. Ei, noi nu trebuie să facem diferențiere între un text de lege care ne obligă la respectarea lui și un indicator economic. Adică, din punctul meu de vedere trebuie să primeze obligativitatea respectării legii și nu raționamentul dumneavoastră economic, pentru că dumneavoastră nu aveți căderea să cădeți și să aplicați legea astfel cum apreciați dumneavoastră. Părerea mea este că ceea ce ne-ați argumentat dumneavoastră acum de fapt vă acuză, pentru că dumneavoastră nu respectați sau nu există respectarea unui regulament de ordine interioară în concordanță cu prevederile legale în materie. Adică faptul că nu există un al doilea medic în intervențiile chirurgicale nu vă scuză și nu vă dă căderea de a aprecia asupra oportunității și rentabilității spitalului prin eliminarea acestei a doua gărzi.
Mariana Iancu: Al doilea chirurg era in garda a doua, era in spital, da! Specialitatea ginecologie și specialitatea ortopedie sunt specialități chirurgicale. Deci, medicul chirurg din prima gardă poate intra la orice oră în sala de operații cu un ortoped care este în gardă sau cu un ginecolog care este în gardă. N-am făcut nicio ilegalitate. Vă mai spun ceva. Liniile de gardă sunt făcute pentru urgențe, pentru pacienții care vin la urgențe și care trebuie operați. În sala de operație pe timpul gărzii se intră doar cu urgențele din UPU. Nu se oprează că am eu o operație și vreau s-o fac în gardă și când mă cheamă UPU eu sunt în sala de operații și începe calvarul de la UPU, când pacientul așteaptă ca medicul chirurg să iasă din sala de operații. Au fost luni de zile în care am analizat această gardă. Da, i-am deranjat pe domnii doctori, e normal, era un venit pentru ei, mi se strigă pe hol că i-am luat salariul. Nu. Am făcut o analiză și am constatat că această gardă la momentul acesta nu este necesară spitalului.
Dragoș Soare: Ați spus că vă opriți și nu mai spuneți nimic. Aveați ceva de reproșat celor de acolo. Doamnă, dumneavoastră sunteți aici ca să spuneți tot. Dacă aveți chestiuni care sunt incompatibile cu… nu știu, cu legea sau cu… mă rog, bunul simț, spuneți-le, pentru că d’aia suntem aici. Spuneți tot ce-aveți pe suflet. Aveți o problemă cu medicii de la chirurgie, aveți o problemă cu… Poate noi evaluăm greșit. Eu am vrut să vă, să audă toți colegii și să înțeleg și eu dacă decizia a fost obiectivă sau subiectivă și din ce mi-ați spus dumneavoastră a fost strict subiectivă, pentru a reduce niște cheltuieli și pentru a arăta și, scuzați-mi expresia, pisica unora de acolo care sunt în opoziție cu deciziile dumneavoastră. Mă opresc aici, vă mulțumesc pentru explicații și încă o dată vă mulțumesc pentru reacția pe care ați avut-o când am avut o problemă cu un coleg de partid, ca să spun așa.
Mariana Iancu: Dumneavoastră ați fost cel care m-ați făcut să încep mult mai dur această investigație cu chirurgia. Când tot timpul îmi reproșați că la UPU se stă mult. Mult, și se așteaptă. Și atunci am luat fiecare secție în parte și am încercat să văd de ce medicii coboară greu. A fost un punct și, credeți-mă, că nu știu de ce spuneți dumneavoastră că mă contestă unii dintre medici. E normal, din punctul lor de vedere, să o facă. Ani de zile nimeni nu a întrebat în spitalul acesta pe un medic nici de program, nici de ce face, nici de câți pacienți vede într-o lună. Nu e normal să facem o analiză a fiecărei secții și să vedem ce producem și ce le cerem? E logic. Poate peste trei luni această gardă va fi necesară din nou spitalului. Vom face o cerere la dumneavoastră și o vom implementa din nou.

Victor Moraru: Nu s-a înțeles că nu mai trebuie să-și vândă cetățeanul vaca, porcul sau oaia ca să ajungă la spital

Victor Moraru, președintele CJ Ialomița: Chiar dacă nu sunt medic, asistent, chiar dacă nu am prea mare legătură cu domeniul medical, îmi permit și eu, așa cum o fac și alți colegi de-ai mei, să îmi dau cu părerea. (…) Sigur că acel protest al medicilor de la chirurgie a ajuns și la Consiliul Județean. Așa cum am spus, nu o să-mi permit să îmi dau cu părerea acolo unde nu am toate elementele. Însă, în condițiile în care și eu am aflat că la spitalul de urgență se plătea somnul noaptea, că medicul venea cu pijamaua de acasă și cu periuța de dinți și trebuia să nu fie deranjat până dimineața. Nu am înțeles de ce trebuia să plătim acești bani. Chiar îi recomand doamnei manager să nu plătească somnul, să nu plătească lenea, să nu plătească indolența… Să nu le plătiți, doamnă! Pentru că aveți acolo alt obiectiv. Să puneți acest spital pe picioare. Ați început bine, ați făcut foarte bine. La spitalul de urgență se fac eforturi mari. Le cer public medicilor și asistentelor și infirmierelor de această dată, pentru că tot nu s-a înțeles că nu mai trebuie să-și vândă cetățeanul vaca, porcul sau oaia ca să ajungă să se trateze în spital, deci pentru că nu s-a înțeles, le transmit un mesaj acum: renunțați la astfel de reflexe care au existat până într-un anumit moment. Nu am vrut să fac această afirmație niciodată, sperând că lucrurile se îndreaptă. Ei, bine, nu se îndreaptă. Vă rog doamna manager să transmiteți acest mesaj cadrelor medicale că cetățenii nu au nevoie de niciun leu să vină la Spitalul Județean de Urgență Slobozia. Nu au nevoie de bani. Casa de Asigurări le decontează totul, spitalul le pune la dispoziție totul. Nu înțeleg. Și acum întâlnesc persoane care îmi spun că nu au bani ca să meargă la spital. Vreau ca după aceste creșteri salariale importante, cetățenii trebuie să știe că medicii au salarii mari, 18.000 lei, 20.000 lei, 25.000 lei, asistenți care au 6.000 de lei, infirmiere cu 4.000, 5.000 de lei. Trebuie să înțeleagă că s-a terminat cu gluma. Să ne facem serios treaba și să renunțăm la acele reflexe care s-au împământenit în timp. Revenind la această gardă, sunt convins că doamna manager a făcut o evaluare corectă. Am avut această discuție și cu ministrul sănătății când a fost la Spitalul de Urgență Slobozia. Și doamna ministru a împărtășit punctul de vedere al doamnei manager.

A consemnat și foarte puțin comentat din câte se putea,
Nicolae TACHE

( )
Sondaj
?
ALTEX
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.