Ialomitastea
Nr. 993, Anul , din 13-Septembrie-2018Categorii
Prima pagina
Editorial
Reportaj - Interviu - Anchete
Sport
Politica
Cultura - Sanatate
Zig-Zag Agerpres
Eveniment
Actualitate
Care va sa zica
Anunturi si Licitatii Publice
Mica publicitate
Contact
Horoscop zilnic
Arhiva
sc oyl company
racman-a
hotel ialomita-a
duo manager
lunca_2012
Cultura - Sanatate
Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă: „BĂTANI”/ŢESĂTURĂ DE NUNTĂ

Astăzi, prezentăm o ţesătură de nuntă numită „Bătani”, de la începutul secolului al XX-lea. Aceasta provine de la doamna Aurica Şamit, de etnie aromână (macedoneană), din Slobozia, judeţul Ialomiţa.
Ţesătura face parte, la muzeu, din colecţia industrie casnică textilă - recuzită obiceiuri din ciclul vieţii (nunta). Ea era utilizată la ritualul nunţii, pentru indicarea drumului miresei, de la intrarea în casă până la locul unde urma să fie gătită (aranjată). Se credea că, dacă mireasa calcă pe ceva alb, va avea noroc. Pânza a fost ţesută la războiul din casă, de doamna Steliana Şamit (soacra doamnei Aurica Şamit).
Materialul folosit la realizarea ţesăturii a fost lâna albă. Atât urzeala, cât şi bătătura ţesăturii au fost lucrate cu fire de lână toarse în casă, ţesute pe război de ţesut tradiţional, orizontal, în două iţe, în contextura „pânză”.
Forma ţesăturii este dreptunghiulară, alungită. Nu are decor. Are culoarea alb-gălbui, culoarea naturală a lânii.
În prezent, din cauza spălărilor repetate, cu apă la temperatură mare, necorespunzătoare spălării lânii, ţesătura este împâslită, iar marginile laterale sunt uşor deformate. De asemenea, din ea a fost tăiată o bucată din care s-a confecţionat un brâu bărbătesc. Pe capete, pentru evitarea destrămării cusăturii, ţesătura are un tiv lat, realizat la maşina de cusut. Dacă luăm în considerare lungimea brâului confecţionat din această pânză, putem aproxima că această ţesătură de nuntă avea peste 3,5 m lungime.

Muzeograf Fănica Gherghe
Foto: Ştefan Olteanu

[citeste]
Filme la Casa de Cultură a Municipiului Slobozia

Vineri, 14 septembrie

Ora 19.00: O creatura delicata (PREMIERA)
O femeie trăieşte singură la marginea unui sat din Rusia. Într-una din zile, coletul pe care îl expediase către penitenciarul unde este închis soţul ei, îi este returnat acasă cu eticheta "retur la expeditor". Bulversată şi neînţelegând ce se petrece, femeia nu are încotro şi porneşte la drum către închisoarea aflată într-o regiune foarte îndepărtată a ţării, determinată să ceară explicaţii acolo. Aşa începe lupta pe care trebuie să o ducă cu închisoarea care se dovedeşte a fi o fortăreaţă imposibil de pătruns, un loc unde forţele care hrănesc răul în societate nu se odihnesc niciodată. Înfruntând violenţe şi umilinţe, protagonista porneşte într-o căutare disperată a dreptăţii.
Regia: Sergei Loznitsa
Cu: Boris Kamorzin, Valeriu Andriuță, Liya Akhedzhakova, Vasilina Makovceva.

Sambata, 15 septembrie

Ora 11.00: Peter Rabbit - Peter Iepuraşul (dublat in limba romana)
Ora 17.00: A Quiet Place - Fără zgomot!

Duminica, 16 septembrie

Ora 11: Familia Monstrulescu (dublat in limba romana)
Ora 19: Anturaj

[citeste]
Sondaj
?
hotel parc-a
cabinet estetica-a
spala_bine
hotel ialomita new 2013
LIVIU
SERVICE INTERNATIONAL
Copyright 2004 - 2016 © S.C. IALPRESS S.R.L.  
Ia permisul din prima!
Intrebarile DRPCIV. Mediu de invatare. Legislatie. Pregatire completa pentru categoriile A, B, C si D.